RU

Григоришин Костянтин

Російсько-український бізнесмен, мільярдер

Григоришин Костянтин
Джерело фото: politica-ua.com
Дата народження: 16.11.1965

Костянтин Іванович Григоришин – російсько-український бізнесмен, мільярдер. Бізнес-активи Григоришина, у тому числі підприємства енергетики, судно- та машинобудування здебільшого зосереджені на території України. Григоришин очолює групу Енергетичний стандарт, яка контролює низку запорізьких підприємств та Укррічфлот, а також вісім українських обленерго.

Місце народження. Освіта. Народився у Запоріжжі. Мешкає у Москві, але вважає батьківщиною Україну. У 1987 році закінчив Московський фізико-технічний інститут, інженер-фізик. У 1991 році аспірантуру, кандидат фізико-математичних наук. Працював у Інституті спектроскопії Академії наук СРСР.

Кар'єра. Костянтин Григоришин розпочав свій бізнес в Україні у середині 1990-х років. Разом із партнерами продавав український метал до Росії.

Основні активи підприємець має у машинобудуванні, суднобудуванні та електроенергетиці.

Григоришин - президент групи Енергетичний стандарт, до сфери інтересів якої входить українська енергетика. Григоришин є власником великих пакетів акцій групи електромережевих компаній, низки машинобудівних заводів, мажоритарним акціонером Сумське НВО ім. Фрунзе, Укррічфлоту.

В електроенергетиці має контрольний пакет у луганській та вінницькій обласних енергорозподільчих компаніях, решта сім (Запорізьке, Харківське, Полтавське, Сумське, Чернігівське, Черкаське та Тернопільське обленерго) контролюються спільно з іншими акціонерами.

З початку 2000-х володіє компанією Запоріжтрансформатор - монополістом у виробництві українських силових трансформаторів і реакторів.

Під час виборчої кампанії 2002 року ім'я бізнесмена Костянтина Григоришина згадувалося у зв'язку зі спонсорством політичної партії Яблуко.

Перед президентськими виборами 2004 року Григоришин продав вісім обленерго співвласнику групи Приват Ігорю Коломойському. Після закінчення президентських виборів Григоришин спростував наявність угод із Коломойським та спробував повернути собі Чернігівобленерго, Прикарпаттяобленерго та Полтаваобленерго шляхом встановлення свого менеджменту на підприємствах.

Костянтину Григоришину приписують спонсорування Помаранчевої революції 2004 року.

У грудні 2008 р. Служба безпеки України заборонила Григоришину в'їзд до країни протягом п'яти років через його причетність до організації низки рейдерських атак на підприємства Турбоатому. У червні 2009 р. апеляційний адміністративний суд Києва підтвердив рішення суду першої інстанції, який визнав дії силового відомства незаконними.

На сьогодні з ім'ям Григоришина в Україні пов'язують мережу запорізьких аптек ЗАТ "Медінтрейд", ТОВ "Козацька чайка", будівельну компанію ТОВ "ЕСК", проєктно-технологічний інститут "Київміськбуд", ТОВ "Ясногородська страусина ферма" і низку інших дрібніших компаній. Згідно з неофіційною інформацією, Григоришин представляє інтереси СП "Созидание", що володіє пакетами підприємств як в Україні, так і в Росії.

Статки. У 2011 р. журнал Forbes оцінив його статки у $1,3 млрд, а в 2012 р. - у $1,2, у 2013 р. він посів восьме місце з $1,814 млрд. Своєю чергою український журнал Фокус у 2012 р. оцінив загальну суму активів підприємця у $2,019 млрд (сьоме місце у рейтингу найбагатших українців), у 2015 р. – у $920 млн (шосте місце у рейтингу).

Сім'я, хобі. Костянтин Григоришин розлучений, є син і донька.

Підприємець із 1993 р. захоплюється колекціонуванням живопису. До 2012 р. йому належало 238 робіт "полотно-масло" і близько 500 аркушів графіки, загальна вартість страховиками Lloyd's оцінювалася в $300 млн. Картини зберігаються в Росії та Україні. 60% з них протягом року виїжджає на міжнародні виставки.

У 2013 році Енергетичний стандарт став титульним спонсором ФК Анжи, що належить Сулейману Керімову (№31).

27.10.2023 р.